DATE Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sed cursus metus, quis facilisis nunc. Nunc in nunc facilisis, posuere risus non, feugiat magna. Praesent sed metus dolor. Curabitur id rhoncus ipsum, in ornare tellus. Suspendisse potenti.
DATE Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sed cursus metus, quis facilisis nunc. Nunc in nunc facilisis, posuere risus non, feugiat magna. Praesent sed metus dolor. Curabitur id rhoncus ipsum, in ornare tellus. Suspendisse potenti.
Connor zastavil před ním a podal mu vitamíny. Trochu ho zamrzel Codyho podezíravý tón. Svraštil čelo. ,,Ne neslyšel. Máš pravdu. Ale neříkej mi, že jsi nikdy neměl divný pocit, když tě někdo sledoval za tvými zády.Vlastně jsem se i lekl.. Jan jsem to nechtěl ukazovat, to je celý." Pokrčil rameny. Jeho dobrá nálada mírně potemněla. Jak mohl Cody vědět, jestli a kdy si ho všiml. Místo toho ho hned podezíral. ,,Nebo možná nejsi tak nenápadný, jak si myslíš." řekl už o něco hlasitěji a bezstarostněji. ,,Mám tu i slunečnicový semínka. Občas s vitamíny a léky pošlou i nějaké drobnosti na prodejnu. Chceš balíček? Tvé dámě budou jistě chutnat. Třeba se pak bude držet doma" zaculil se
Oklepal se. Byl nervózní. Tuhle přítomnost znal. Bylo to jako když ho ovládala. Byl tu snad démon? Ne, mohlo to být cokoliv. Cítil se ale mírně nesvůj. Brzy si ale uvědomil, že ať je to cokoliv, je to podobné jako to, co cítil s Charlesem. Takže... Si to snad jen namlouval? Protřel si oči. ,,Promiň. Jsem... Nervózní." A nervózní byl i z Connora samotného. ,,Jistě, díky. Semínka by byla fajn. Nechci, aby se dala na další cestu po okolí, zvlášť teď v zimě," vzal vitamíny a kývl na semínka. Konečně se pousmál a přejel Connora pohledem. ,,Vypadáš dobře," konstatoval prostě. Bylo to něco, co se říkalo starým přátelům, což oni vlastně nebyli... Ale netušil, co Connorovi říct. Mluvili spolu naposledy když byl opilí a vůbec netušil o čem. Vzhledem k tomu, že ani nedostal odpověď, nebyl si úplně jistý, jak na něj momentálně Connor nahlíží. ,,Tak tedy... Psal jsi mi jenom kvůli vitamínům...nebo jsi prostě jen doufal, že se zase uvidíš Světu?" zacukal mu koutek. Řekl Světlanu místo sebe. Tak nějak tušil, že to Connorovi dojde.
Connor vytáhl i semínka a znovu se ke Codymu otočil. Thomas říkal, že vlkodlaci přítomnost andělů cítí. On mu však nemohl říct, jasně, támhle stojí můj strážný anděl, a vlastně jsi tady, protože má dotazy ohledně tvého známého. Už tak bylo divné, že ho on sám viděl. Pro Codyho byl ale člověk, takže by o Thomasově přítomnosti neměl mít ani tušení. Podle toho se taky rozhodl chovat. ,,Díky, taky vypadáš líp, jak naposledy" poznamenal s bezstarostným úsměvem. To, že se chtěl oklikou vrátit k oné situaci nechtěl dávat najevo hned nějak zostra. Chápal, že to pro Codyho musí být citlivé téma. A pro něj vlastně taky. ,,To víš, bez Světly to není ono. Vlastně mi byla od začátku sympatická. Už to jak sme na sebe narazili.. Já nevím jak ty, ale myslím, že sme si souzeni. Doufám, že ji příště přivedeš." Jistě, schválně přehrával. Šlo mu to líp, než mluvit nějak vážně. ,,Jak dopadla párty?" ušklíbl se.
Reakci na to, že vypadá lépe než naposledy, spolkl a Kývl. ,,Jo, s největší pravděpodobností uletěla, aby tě našla a pak zabloudila. To by na ní dokonce docela sedělo," zabručel pobaveně. Ani mu moc nevadilo, že Connor přehrává. Naopak, možná byl díky tomu i raději. Bylo lepší, když hýřil vtipy než kdyby byl neskutečně vážný. ,,Nebyla to párty, prostě... Se dva dospělý rozhodli, že trávit nový rok o samotě není taková zábava a nalili do sebe všechno, co mohli. Ale dopadlo to hrozně. Navíc Světa uletěla, takže... Jsem rád, že ji našli a že jí nic není. Nejhorší je, že si vůbec nepamatuju, kdy se to stalo. Vlastně... Si nepamatuju skoro celou noc," odpověděl upřímně. ,,Hele, mrzí mě, že jsem ti volal. Normálně lidem nevolám, ale asi jsem měl pocit, že ti to dlužím... Ve čtyři ráno. Nevím, jestli to bylo špatnou karmou nebo čím, ale vážně mě mrzí, jestli jsem tě probudil. Což... Bych řekl že ano." Podrbal se ve vlasech. ,,Vážně se omlouvám."
Connor se musel usmát. Popravdě mu tohle trochu záviděl. On na Nový rok sám byl. A říká se, jak na nový rok, tak po celý rok. I když to tady zjevně neplatí. Jinak by musel být Cody neustále v lihu a on by právě nezjistil, že už nikdy tak úplně sám nebude. ,,No jo, tak trochu si mě probudil. Ale jsem na to zvyklý. Na služební telefon mi lidi často volají i v noci. A prosímtě už se neomlouvej. Za poslední dny jsem od tebe slyšel snad víc omluv než normálních vět. Hned tu noc jsem říkal, že je to v pohodě.. Teda hned po tom, co jsem ti řekl, ať se chováš jako pořádnej vlkodlak a ne čivava, co se v depkách válí po zemi.. Poprvé jsi totiž tak trochu nechal zapnutý hovor, i když sis myslel, že si to vypnul." Netušil, proč mu to vlastně vypráví. Asi byl zvědavý, na jeho výraz. ,,A taky sme se domluvili na tom drinku, co mi dlužíš a dal jsem ti soukromý číslo, ať nedostanu zas infarkt, až mi budeš příště volat ve čtyři, že mám pohotovost. Hele a s kým že si to vůbec slavil?" Naklonil hlavu. Je pravda, že někoho dalšího tam slyšel.
Cody si nejdřív myslel, že se přeslechl. ,,Ah, nazval jsi mě čivavou a ještě jsi celý? Působivý výkon," pokývl a pár sekund počkal na reakci, pak se ale neovládl a začal se tiše smát. ,,Vtip. Jenom vtip. A ano, je možné, že jsem nezavěsil, stává se mi to. Proto pořád raději používám telefoní budky. Ode dnes ti volám jenom z nich," zazubil se. Thomas, ač měl mlčet, cosi zabrumlal o tom, že některé bytosti, co se dožívají vyššího věku, mají s technikou problémy. ,,No, byl jsem s Victorem. Se svou alfou. Řekl bych, že se většinou nějak snažíme tolerovat navzájem, ale zdá se... Že to není zas tak špatnej člověk. Trocha alkoholu pomáhá navázat vztahy," přiznal pobaveně. ,,A to číslo mám. A i kdybych neměl, tak jsi mi ho teď poskytl tou SMS, takže... Asi díky za tvoje číslo," usmál se jako sluníčko. Z těch paprsků pozitivní energie by málem všechny kytky v ordinaci mohly provádět fotosyntézu, jak byly zářivé.
Connor nejdřív trochu znervozněl. Netušil jak má zareagovat na první větu. Když se však Cody tiše zasmál, zase se uvolnil, ačkoli mírně vyveden z míry, taky se trochu zasmál. Někomu by Cody snad přišel divný, že preferuje telefonní budky. Connorovi to však přišlo zajímavé a svým způsobem.. atraktivní? Netušil, jak by to správně popsal. Být však žena, asi by mu to přišlo atraktivní. Cody vypadal, jako typický moderní muž. Tedy na první pohled. Dá se říct dost mělký a nijak extra zvláštní. Teď, když však zjišťoval všechny ty věci kolem.. Snažil se si ho představit v dobovém obleku. Jak asi vypadal dřív? Jak se choval? Shledal, že tyhle věci ho zajímají snad mnohem víc, než onen fakt, že je vlkodlak. Pak však přišla řeč na Codyho alfu. Mohl to být ten muž, se kterým tehdy Cody odešel? Dle chování mu to přišlo téměř zjevné. Nechtěl se však plést. ,,nemáš za co. Ještě ti ho můžu vytetovat na čelo, abys ho neztratil." prohodil mírně pobaveně z jeho výrazu. ,,Takže, ten Victor je ten stejný muž, se kterým si tehdy odešel z toho baru? Kdy mě seznámíš?" Sám neměl žádný zájem se s oným mužem poznat. Tohle dělal jen, kvůli Thomasovi. Bylo by divné začít prostě jen vyzvídat. Nebyl si ale jistý, jestli by ho Cody chtěl seznamovat. Právě proto položil otázku tak, jak ji položil. Když se zeptal kdy, byla psychologicky větší šance, že ho s ním seznámí, než kdyby se zeptal jestli.
Když se zeptal Connor na seznámení s alfou, jeho tvář potemněla. Ať už si Connor myslel cokoliv, tohle na Codyho moc nezabralo. ,,Neseznámím," řekl tak rozhodně, jak jenom mohl. Schoval si vitamíny do kapsy bundy a jednoduše tiše zavrčel. ,,Měl bys od smečky zůstat dál." Zvlášť od Victora, když okolo chodil jeho stvořitel. Stačilo mu, že on sám mu málem ublížil. Nejspíš by nesnesl, kdyby to udělal někdo jiný jen proto, že ho k němu pustil. Cody se i přesto cítil docela bezvadný. Connor vypadal na někoho, s kým by mohl trávit svůj čas. Přesto se od něj chtěl taky držet dál - už jednou ho Connor zažil, když nebyl ve své kůži. Doslova, vždyť měl kožich. Zavrtěl hlavou. ,,Promiň, ale Victor... Vlastně ani já, nejsme dobrá volba. Nechci do tvého světa otevřít dveře toho mého. Je tu spousta věcí, o kterých nevíš a které by ti mohly jenom ublížit. Spousta vlkodlaků má noční můry dlouho po tom, co se promění. Nerad bych, aby se nějakým způsobem... Dostaly i k tobě." Stiskl mu rameno. Vypadal vážně. Nechtěl, aby Connor viděl a věděl víc, než bylo třeba. I kdyby to neříkal nebo tón hlasu jasně, výraz k tomu notoval - měl o něj strach.
Connor se mírně zamračil. ,,No, jenže ať chceš nebo ne, už si to udělal.. Takže pokud mi chceš vážně pomoct, měl bys tu být a připravit mě na věci, co se teď v mém životě prostě budou dít.. Pokud nezačneš s tou kravinou z klišé filmů, musíš se ode mě držet dál, pro vlastní bezpečí. I kdyby ses mě snažil držet dál, budu si jistých věcí všímat. Navíc, podceňuješ mě, vím toho víc, než si myslíš. I o vlkodlacích a ne, vážně jsem nestrávil noc googlováním po tom co jsem se dozvěděl, co jsi zač."[b/] Povzdechl si. ,,Hodně toho o mě nevíš.." A hodně toho o sobě nevěděl ani on sám. Co však věděl jistě je, že se něco děje. ,, Jistě, nenutím tě, abys mě do svého života zatáhl, ale když mi nepomůžeš ty, budu muset najít někoho jiného" Jeho slova byla odhodlaná. Myslel to vážně. Hodlal pomoct Thomasovi i sobě. Povzdechl si. Hřálo ho u srdce, že o něj má strach. Nemohl mu ale vyhovět. ,,Vážím si tvých obav.. a omlouvám se, že nemůžu udělat to, co bys chtěl."
Povzdechl si. Connor ho tímhle svým přístupem zrovna netěšil... ale co s tím Cody měl dělat? ,,Jediné, co říkám, je, že chci, aby ses držel od smečky. O sobě jsem nic neřekl, i když bylo o hodně bezpečnější, kdyby to bylo naopak. Zbytek smečky je bezpečnější než já," odfrkl si. Byla to pravda, pravda a zase jen pravda. Byl ale až moc sobecký. ,,A ty toho hodně nevíš o nás. Pochybuju, že bys měl povědomí o všem. Co jsme zač, proč jsme... a o své osobě mluvit nebudu. Věř mi, jsem tajemnější, než hrad v Karpatech," smutně nadzvedl koutek. I v téhle situaci se snažil držet si nějaký ten nadhled. No, nedařilo se. Ale aspoň zavtipkovat mohl, no ne? Respektive, mohl se pokusit. Věřil ale tomu, že si je schopen Connor na pomoc najít i někoho jiného. Krátce zaklel v dost syrové angličtině a znovu se na veterináře zahleděl. ,,Dobře, můžu ti pomoct. Ale nevím jak. Nejsem zrovna dobrý učitel," zavrčel tiše. Nakonec, on se celý život učil. A teď... byl měl učit někoho jiného? Frustrovaně se opřel o stěnu a Connora mlčenlivě sledoval, i když to bylo jen pár chvil. ,,Tvrdohlavý. Jsi pořádně tvrdohlavý," podotkl Cody temně. ,,Ale co s tebou mám dělat. Je lepší, když ti něco řeknu sám, než kdyby ti to řekl někdo jiný," protáhl se a unaveně na něj zamrkal. ,,Je toho... hodně. Ani bych ale nevěděl, čím začít."
Connor se trochu pousmál. Byl mu vděčný. Chápal, že to pro něj není snadné. Uznával, že toho o vlkodlacich věděl dost, s porovnáním se skutečností to však musel být jen malý zlomek. Chtěl bych se o tobě dovědět víc.. Eh, tada o vás.." rychle se opravil. Konec konců sám řekl, že o sobě mluvit nebude. ,, Chci se naučit o vaší společnosti.. Nebo o tom, jak se ku příkladu chovat, když potkám cizího vlkodlaka. Nerad bych skončil s urvanou hlavou jen za to, že někoho například urazím, co já vím" pokrčil rameny. ,,Vlastně budu rád za cokoli, co uznáš za vhodné ty hrade v Karpatech" Zaculil se. Neřekl přímo, že by byl i rád, kdyby ho naučil se bránit. Přišlo mu to trochu nemístné. Na druhou stranu, matka ho učila věci, co se nezapomínají. Stačilo by je jen trochu oprášit. Byl by však rád za efektivní a řekněme.. ne úplně drastický způsob obrany. Nejlépe snad pasivní. Vyhnout se problému je vždycky lepší. ,,I když, jeden dotaz na tvůj život bych přece jen měl.. Hrozně mě zajímá, jak se muselo žít dřív. Dějepis je super ale.. komu se podaří znát.." Zarazil se. Moc hr.. ,,Promiň. Jen, si troufám říct, že mě tak trochu.. fascinuješ asi" Prudce sklopil oči. Teď se cítil divně. Tohle neměl říkat. Rychle vydechl. ,,Každopádně mám jednu smrtelně důležitou otázku, a na tu mi odpovědět musíš.. je to hrozně důležitý" Upřel na něj vážný a naléhavý pohled. ,,Myslíš.. že bych si měl pořídit psa?"
Cody se pousmál, když oznámil, že se toho o něm chce víc dozvědět. Jistě, bylo to logické, že chtěl. Stejně jako to, že se toho víc chtěl dozvědět o ostatních. Nakonec, byli něco nového v jeho životě. Cody se chtěl něco nového dozvědět o Connorovi, i když to zatím takhle úplně neřekl. Jaký člověk se nebojí vlkodlaka? Možná tak blázen. Ale Connor mu nepřišel jako blázen. ,,To je jednoduché. Nedívat se mu do očí. Ale pokud bude šílený, nepomůže ti ani to. Leda tak stříbro. Většina z nás se chová jako když jsme byli lidé. Teda, ti, co původně byli lidé. Takže není třeba žádné speciální zacházení," pokrčil rameny. ,,Tohle já, hrad v Karpatech, uznávám jako relevantní pro naučení," uculil se nad tím. Jo, on hrad v Karpatech. Super, ne? Connorova další slova ho fascinovala stejně asi jako on Connora. ,,Možná někdy," odvětil vyhýbavě. Nechtěl moc mluvit o své manželce a předchozích smečkách. No, prostě o všem. Nerad otvíral poklop vedoucí k minulosti. Pak Naklonil hlavu, když zvážil důležitý dotaz. ,,Ptej se," vybídl ho prostě. A on? Se zeptal. No, nečekal, že ten smrtelně důležitý dotaz bude zrovna o chlupatém, čtyřnohém stvoření. ,,A já ti snad nestačím?" optal se v první moment s hraným, naštvaným výrazem. Pak se ale rozhodl být vážný. ,,No, já mám psy rád. Teda, pokud nebereš jako psa čivavu, ty rád nemám. Ale jo. Jsou to fajn společníci, proč si psa nepořídit," souhlasil a Thomas jen tiše zavýskl.
Connor se usmál a kýval. Co se minulosti týkalo, nemyslel, aby mu vykládal svou minulost, jak jak se tehdy žilo, co bylo normální a tak. Jak to Cody pochopil ale nemohl tušit. Proto byl rád za jeho odpověď. Když pak začal mluvit o psech, jeho první poznámka ho pobavila, hned po tom, co si uvědomil, co že to ze sebe Cody vlastně vypustil. Když už to ale řekl, nebyl by to Connor, aby toho nevyužil. ,,Skvělé! Díky. Nemohl jsem se rozhodnout. Víš jak, je to velký krok.. máš zodpovědnost a tak" Mluvil a přitom se vydal ke skříni, ve které zase začal hrabat. Nakonec cosi vyštrachal a narovnal se. S úsměvem se ke Codymu vydal a pak k němu natáhl ruku s obojkem. ,,Tak na a můžeš spát na gauči. Ale postel je moje, tam tě nechci vidět" řekl vážně. Pak se ale zaculil.
Pobaveně se na něj zakřenil. ,,Obojek si nechám. Někteří si mě třeba i navzdory velikosti spletou se psem. Jen poprosím, abys tam napsal adresu a číslo, kdyby mě někdo našel zatoulaného," pobaveně se zasmál. Pak se zahleděl na hodinky. ,,K sakru... mám skluz. Hele, můžeme si někdy sednout a probrat to, ale teď vážně, vážně, vážně moc musím dojít pro Světlanu. Už na mě určitě netrpělivě čeká. Promiň," usmál se na veterináře, ale zatím se nikam nijak extrémně nehrnul. Zjevně čekal na jeho reakci, aby pak mohl odejít spořádaně a jen nezahuhlal výmluvu a nevypadl jako nějaký nezdvořák. Asi by mu stačilo i jen to, kdyby ho prostě vzal Connor na vědomí, že odchází. Co se ale dalo od vlkodlaka Codyho stáří čekat, že? Vždy slušný! Jako skauti. Hrůza.
Connor se usmál a přikývl. ,,Jasně, dámu svého srdce nesmíš nechat čekat, tak huš! A beru tě za slovo. Napíšu tam adresu a pak ti ho dám" pozvedl obojek a přitom pobaveně zavrtěl hlavou. S Codym se dala opravdu řešit snad každá kravina, která ho zrovna napadla. Přitom ale mírně mrknul na Thomase. Vypadalo to, že přece jen bude mít pejska. I když teď měl na mysli normálního. ,,Takže se pak domluvíme. Dej vědět" Pozvedl telefon na znamení toho, ať mu zavolá, a pak už to bral tak nějak, že tedy jde a začal si zase hledět svého. Konec konců z místnosti vedle se začaly ozývat zvuky. Vypadalo to, že se marod probudil, tak se mu potřeboval věnovat.